26.08.2019
Zararlılarla Mücadele
Köstebekler yer altında yaşayan, solucan, kurt ve böceklerle beslenen canlılardır. Kazdıkları tünellerden çıkan toprağı çim yüzey üzerine çıkararak zarar verirler. 10-15 cm yüksekliğinde tepecikler oluştururlar. Bu tepecikler dikkatle incelendiğinde altlarında bir tünel olduğu görülür. Bu canlıları bahçenizden uzak tutmanın yolu tuzaklar yada zehirlerdir. Çok ciddi zarar durumlarında profesyonellerden yardım alınabilir. Rutubetle temas ettiğinde zehirli gaz açığa çıkaran tabletler kullanarak onlardan kurtulma yoluna gidebilirsiniz. Zirai ilaç bayilerinden veya firmamızdan ilaç konusunda yardım alabilirsiniz.
Problem: Toprak yüzeyinde küçük tepecikler görülür. Geniş çim bölgeleri kahverengi renk alır ve ölür.
Teşhis: Scapteriscus türleri 3-4 cm’lik tabakanın altında tüneller açarak zarar verirler. Geceleri beslenirler ve 6 m’ye varan tüneller açabilirler. Gündüzleri yuvalarına çekilirler. Yılda iki kere alan değiştirirler.
Çözüm: Haziran veya temmuz aylarında larvalar fazla zarar vermeden önce diazinon veya chlorpyrifus bileşimli kimyasal ilaç uygulanır.
Problem: Mayıs ayının ortasından ekim ayına kadar çim ekili alanın en sıcak ve kuru bölgelerinde çim; fincan tabağı büyüklüğündeki toprak parçaları üzerinde kahverengi renk alır. Bu bölgeler şekilsiz büyük yamalar haline gelecek şekilde yayılabilir. Akşam üzerleri beyaz veya gri renkte güveler çim alan üzerinde zikzaklar çizerek uçarlar. Bahsi geçen güveler yere kondukları zaman diğer birçok güvenin yaptığı gibi kanatlarını açık tutmaz, katlayarak gövdesi boyunca uzatır.
Teşhis: Geceleri uçan bu güveler, çim alanların baş belaları olan kurtların erginleridir. Dişi güveler yumurtalarını uçarlarken çimin içine bırakırlar. Bu yumurtalar geceleri veya bulutlu , yağmurlu günlerde çim yapraklarıyla beslenen kurtlar haline dönüşürler. Kurtlar gündüzleri toprak içinde ipeksi , beyaz kanalları içerisinde saklanırlar. Çim kurtları bütün bir alanı birkaç gün içinde öldürebilirler.
Çözüm: İlk olarak ölü çimler tırmıkla alınmalı. Daha sonra çim biçilmeli, ardından alan tekrar tırmıklanmalıdır. Çim alan bütünüyle sulandıktan sonra Chlorpyrifos, Acephate, diazinon veya isofenphos içeren bir insektisit ile ilaçlanmalıdır. En iyi sonucu almak için ilaçlama akşam üzeri uygulanmalıdır. İlaçlamayı takip eden 1-3 gün çim alan biçilmemeli ve sulanmamalıdır.
Problem: Çimin gelişme hızı düşer. Açık yeşil ve sarı renk alır. Ana kökler kısa kalır, az sayıda yan kök meydana gelir.
Teşhis: Çim kökleriyle beslenirler. Mikroskobik kurtlardır. Yararlı olan türlerde vardır. Verdikleri zarar diğer kötü toprak koşullarına benzer. Anlamak için kök kontrolleri yapılmalıdır.
Çözüm: Kimyasal mücadele mümkün değildir. Ekimden önce toprağın fumige edilmesi gerekir.