Sıkça Sorulan Sorular

22.08.2019

Sıkça Sorulan Sorular

Sıkça Sorulan Sorular

İyi bir toprak nasıl olmalıdır?

Kaliteli bir toprak organik maddelerse zengin. su tutma kapasitesi yüksek, yabancı ot tohumlarından arındırılmış ve drenajı İyi olmadır.

Topraktaki tuzluluk oranın yüksek olmasının çime ne zararı vardır ve ne yapılmalıdır?

Topraktaki tuzluluk ana kayadan, sulama, drenaj veya taban suyundan kaynaklanabilir Aşırı tuzluluk bitkinin topraktaki besin maddelerini alimim zorlaştırır. Tuzlu topraklarda bitkiler suyu bünyelerine çekmekle zorlanırlar. Çözüm iyi bir drenaj ve tuzluluğa dayanıklı çim tohumu çeşitlerinin seçilmesidir.

Toprak hazırlığı aşamasında drenajın önemi nedir?

Toprak hazırlığının amacı su tutma kapasitesi yüksek, organik maddelerce zengin ve drenajı iyi olan bitki yetiştirme ortamı hazırlamaktır. Toprak hazırlığı sırasında drenajın üzerinde durulmasının sebebi sulama suyunun kok bölgesinden göllenmeden tahliye olmasını sağlamaktır. Eğer drenaj sistemi kuramayacaksanız size killi ve kumlu topraklar ile ilgili iki ayrı çözüm önerisi sunabiliriz. Kumlu topraklar: Alanın yüzeyine 5 cm yüksekliğinde organik madde (hayvan gübresi/kompost/torf) serilir ve toprağın 15-20cm'lik üst yüzeyi ile bu organik madde karıştırılır. Böylece toprağın su tutma kapasitesi arttırılmış olur. Killi topraklar: Alanın yüzeyine S cm yüksekliğinde, %70 kum A: 30 organik madde (hayvan gübresi/kompost/torf) oranındaki karışım serilir ve toprağın 15-20cm'lik st yüzeyi ile karıştırılır. Böylece toprağın fazla sıkışması önlenir ve geçirgenliği arttırılır.

Toprak analizi nerede yaptırılır?

Toprak analizleri Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yapılmaktadır. Daha fazla bilgi İçin: htıp7/www.ıgae,ğov.ır/templaie.asp?aıtıcleld=16&zoneıd=33 SULAMA

SULAMA

Yeni ekilen çim alanın sulamasında nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle yeni ekilen çim alanın yüzeyi 2-3 hafta boyunca nemli kalmalıdır. Sulama işlemi sırasında basınçlı su ile toprakta oyuklar açmamaya ve alanda gölcükler oluşturmamaya özen gösterilmelidir.

Çim alanları sulamak için en uygun saat hangisidir?

En uygun vakit havanın serin ve buharlaşmanın en az olduğu sabahın erken saatleridir.

Çim alan ne sıklıkta sulanmalıdır?

Sulama sıklığı toprak yapısına ve iklim koşullarına göre değişiklikler gösterir. Kuntlu topraklar killi topraklardan daha az su tutma kapasitesine sahip olduğu "için daha sık sulamaya ihtiyaç duyar. Sıcak havalarda sulama sıklığı arttırılmalıdır. Sulama sıklığı ile keskin kurallar olmasa da ana kural iki sulama arasında alanın tamamen kurumasına izin vermektir.

Çim alanımın İhtiyacı olan suyu aldığından nasıl emin olabilirim?

Bunun iki pratik yöntemi vardır. Birincisi sulama sonrası kuru bir çubuğu çim alanda birkaç faklı yere batırıp suyun 10 cm derinliğe ulaşıp ulaşmadığından emin olabilirsiniz. İkincisi sulama öncesi fıskiyelerden farklı uzaklıklara kaplar yerleştirip sulama sonrası bu kaplardaki su miktarını ölçebilirsiniz. Sulama sonrası kapta olması gereken minimum miktar 1,5 cm. maksimum miktar 2,5 cm dit.

Çok sıcak günlerde sulama yapmak çime zarar verir mi?

Çok sıcak günlerde sulama yapmak çime zarar vermez aksine çimin yüzeyini serinletir ve bitkinin strese girmesini önler.

Daha az sulamanın yöntemi nedir?

Düzenli biçim ve düzenli gübreleme su tüketiminin azalmasına yardımcı olur. Bu iki konuda aşırıya kaçılması su tüketimini aittim. Çimlerin çok kısa biçilmesi bitkiyi strese sokup su tüketiminin artmasına sebep olurken fazla gübreleme de bitkinin büyümesini teşvik ederek yine su tüketimini arttırır. Sabahın erken saatlerinde yapılan sulama ile buharlaşmanın önüne geçilir, su İsrafı olmaz ve sulama sıklığı azalır.

Çok sulama çim alana zarar verir mi?

Sık sulama bitkilerin kök gelişimini engeller. Suyu sürekli toprak üstüne yakın bulan bitki kökleri toprağın derinine doğru gelişme ihtiyacı bulmaz. Kısa bitki köklen derin topraktaki su ve minerallerden faydalanamaz. Sıcağa ve kuraklığa karşı olan toleransları düşük olur.

Su analizi nerede yaptırılır?

Su analizleri Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yapılmakladır. Daha fazla bilgi için: http7/’www.lgae.gov.tlAemplalejsp?artick*kf-l8&zoneid-33

BİÇİM

Yeni ekilen çim alanın biçimi nasıl yapılır?

Eğer alanınız yeni ekildiyse ilk biçim için çimin boyunun 8 cm kadar uzamasını beklemekte fayda olacaktır. İlk biçim öncesi alanı hafif bir silindir ile sıkıştırmak gerekir. Silindirleme ve biçme işlemlerinin çim alan kuru iken yapılmasına dikkat edilmelidir. Çimin en fazla üçte biti biç ilmelidir. Aksi takdirde bitki strese girer.

Neden ilk biçim öncesi silindir geçilmesi gerekiyor?

İlk biçim öncesi silindirleme önemlidir çünkü sulamadan dolayı toprak kabarır w gevşer. Kuru alanda yapılan silindirleme ile hem toprak hem de bitkinin kökleri sıkıştırılır. Böylece biçim sırasında olabilecek hasarların önüne geçilir.

Çim alanın biçimi nasıl yapılır?

Bitkileri yolmamak İçin biçimden önce makinanızın bıçaklarının keskin olduğundan emin olmalısınız. Biçim yüksekliği çim yüksekliğinin en fazla üçte biri olmalıdır. Örneğin çiminizin yüksekliği 6 eme ulaştıysa çimi en fazla 2cm kısaltmalısınız. Her biçimde farklı yönde biçmeniz faydalı olacaktır.

Biçim yükseklikleri ne olmalıdır?

İdeal biçim yükseklikleri iklimlere göre değişiklik gösterir. Çim alanlar yaz aylarında daha uzun, kış aylarında daha kısa biçilir. Ayrıca gölge ve sık basılan alanlar da daha uzun biçilir. Yaz ve kış aylarına göre ideal biçim yükseklikleri aşağıdaki gibidir.

  Park ve Bahçeler YAZ Sem KIŞ 3 cm
Gölge Alanlar   6 cm 3 cm
Futbol Sahaları   2.5 -2.8 cm 2.5 cm
Tenis Kortları   5-6mm 13-25 mm
Golf Sahaları GREEN Smm 8 mm
  IEE 6-13 mm 13 25 mm
  FAIRWAY 13 20 mm 20 mın

Kışa girerken çimleri biçmek gerekir mi?

Uzun bırakılmış çimlerin kar örtüsü altında uzunca kalması çimlerin çürümesine neden olur. Bu yüzden kışa girerken çimleri ideal kış uzunluğunda biçmek gerekir. Kısa biçerseniz baharda da güneşin toprağı daha çabuk ısıtmasını sağlarsınız.

Çim alanımı ne sıklıkta biçmeliyim?

Kardeşlenme artıp doku sıklaşacağı için ne kadar sık biçilirse görüntü o kadar iyi olur.

Çimleri çok kısa biçmenin sakıncaları nelerdir?

Çimleri ideal ölçülerin altında biçmek bitki köklerinin kısa kalmasına sebep olur. Su ve gübre ihtiyacı artar.

Biçimden sonra alanda kalan artıkların ve bu artıkların oluşturdukları keçeleşmenin bir zararı olur mu?

Bu artıkların çok büyük zararı vardır. Birçok hastalık ölü yapraklardaki organik maddeleri besin olarak kullanarak oraya yerleşir.

Hep aynı yönde biçersem çime zarar vermiş olur muyum?

Hop aynı yönde biçim yapmak yol ve iz oluşmasına sebep olur. Bu yüzden her seferinde farklı yönden biçmekte fayda vardır.

GÜBRELEME

Neden çimler Azot (N), Fosfor (P) ve Potasyuma (K) ihtiyaç duyar?

Çim alanların yaprak sağlığı ve koyu yeşil rengi Azot ile sağlamı. Fosfor kök sisteminin gelişimi sırasında gereklidir. Potasyum ise bitkinin besin almasına yardımcı olur ve hastalıklara dayanımını arttırır.

Ne zaman gübreleme yapılmalıdır?

Gübreleme zamanı hava durumuna, çim tipine ve sulama kapasitesine gore değişiklik gösterir. Çimler ilkbaharın başında ve sonbaharın sonunda gübrelenmelidir. Eğer havalar çok sıcak değilse w yeteri kadar su varsa sezon ortasında da gübreleme faydalıdır.

Yılda ne kadar saf Azot kullanılmalıdır?

100 metrekare çim alana yılda 4 İla 6 kg arasında saf Azot atılmalıdır.

Gübreleme sırasında dikkat edilmesi gereken nelerdir?

Önerilen gübre miktarının dışına çıkmamak dikkat edilmesi gereken ilk husustur. Gübrenin homojen bir şekilde alana yayılması sağlamalıdır. Aksi takdirde çim alanınızda renk farklılıkları oluşacaktır. Bunun için elle uygulama yerine gübre saçıcı aletler ile uygulama yapmak en sağlıklısı olacaktır. Bu aletleri yapı marketlerden veya bahçe araç gereci satan dükkânlardan rahatça temin edebilirsiniz. Son olarak gübrenin bitkiye nüfuz etmesi için gübre uygulamasından sonra sulama yapılmasına dikkat edilmelidir.

Gübre yanığı nasıl meydana gelir?

Gübre yanığı genel olarak fazla miktarda gübre kullanıldığında ve/ya sıcak havalarda uygulama yapıldığında rastlanan bir şeydir. İçerisinde yüksek tuz konsantresi bulunan gübre granülleri çimin üzerinde kaldığında bitkinin suyunu emer ve bitki hücresindeki su kaybından dolayı ölür.

Gübrenin çimi yakmasını engellemek için ne yapılması gerekir?

I. Gübre paketinin üzerinde önerilen dozajlara uyulması gerekir.

II. Gübrenin eşit olarak dağılmasına dikkat edilmelidir.

III. Uygulama sırasında aynı yere çok miktarda dökül memesine özen gösterilmelidir,

IV. Bitki kuru iken uygulama yapılmalıdır.

V. Uygulamadan hemen sonra sulanmalıdır. Hatta mümkünse yağmurdan Önce gübreleme yapılmalıdır.

Çim alanımda açık yeşil bir renk hakim. Yaprakların rengini koyulaştırabilir miyim?

Bunun İçin suda çözünürlüğü yüksek bir gübre kullanmalısınız. Amonyum nitrat ya da üre formundaki Azotları metrekareye 25 gr gelecek şekilde kullanabilirsiniz. Bu gübreleri kullandıktan 5-7 gün sonra bahçenizin daha koyu yeşil rengi aldığını görürsünüz.

Yeteri kadar gübreleme yaptım ama çim alanım hala sarı. Neden?

Çim alanınızdaki sarılık demir eksikliğinden kaynaklanabilir Önce küçük bir alanda demir sülfat uygulayın. Eğer yeşermeye başlarsa tüm alanda metrekareye 25 gr. gelecek şekilde kullanabilirsiniz.

Toprak tipinin gübreleme sıklığı ile İlgisi var mı?

Toprağınız killi bir topraksa gübrenin su ile akıp gitmesi daha çok zaman alır Kumlu topraklar daha kısa süre gübreyi tutarlar. Bu yüzden kumlu topraklar killi topraklardan daha sık gübrelenir.

Çim alanımı oluştururken özel bir gübre kullanmalı mıyım?

Yeni ekilen çim alanlarda Azot miktarı düşük. Fosfor ve Potasyum oranı yüksek gübreler kullanılmalıdır. İlk gelişme döneminde bitkiler Azota ihtiyaç duymazlar. Kök yapısı güçlü bir çim için Fosfor ve Potasyum kullanmalısınız.

YABANCI OTLAR VE HASTALIKLAR

Yabancı otlarla mücadele İçin en İyi zaman nedir?

Tek yıllık otlarla mücadele ediyorsanız en iyi zaman yabancı otun çimlen meye başladığı zamandır. Çok yıllık bitkiler ile mücadele ediyorsanız aktif büyümelerinin hızlandığı donem uygun olacaktır. Bazı çok yıllık yabancı otlar diğerlerinden daha dayanıklı olduğu için birden fazla ilaç uygulaması gerekebilir.

Yabancı ot kontrolünde düzenli bakımın etkisi var mıdır?

Düzenli biçim, gübreleme, kök havalandırması, ara ekim ve alanın yaprak veya biçim artığı gibi yığınlardan temizlenmesi çim alanınızın dokusunun sıklaşmasına ve güçlenmesine yardımcı olacaktır. Sık ve iyi gelişmiş çim alanlarda yabancı otlar kendilerine gelişmek için yer bulamayacağından yabancı ot problemi minimumda olacaktır.

Yabancı ot tohumları bahçeme nasıl gelir?

Yabacı ot tohumları toprağınızda mevcut olabilir. Çim alanınızı tesis ederken kullanacağınız kalitesiz tohum ve kapak malzemesi ile gelebilir. Hayvanlar, özellikle kuş ve kancalar ile taşınabilir. Rüzgarla ve yağmurla gelebilir. Ödünç alınmış bahçe malzemesi veya insan ayağı ile taşınabilir.

Geniş yapraklı otları 2.4 D-Amin ile ilaçlarsam bir daha çıkmasını engellemiş olur muyum?

İlaçlar yalnızca çimimmiş olan otlara tesir edip çimlenmemiş tohumları öldürmeyeceği için sonradan çıkışlar görülebilir.

Yeni ekili çim alanda İlaçlama yapmak için ne kadar beklemeliyim?

Yeni çimlenen alanlar ilaçlara karşı hassas oldukları için mümkün olduğu kadar uzun zaman geçmesini bekleyin. En az iki biçim yapmadan ilaçlama yapmayın. Ancak daha yeni çimlenirken yabancı ot çoksa ve ilaçlama yapmak zorundaysanız ilacın dozunu yarıya düşürerek 2-4 gün sonra bir uygulama daha yapın. Eğer ilaçlar granül halde ise sulamadan sonra kullanın ki yapraklara yapışsın.

Hastalıkları engelleyebilir miyim? Yoksa olana kadar beklemeli miyim?

Hastalığın olmasını beklemeden yılda bir kaç defa sıcak havalarda geniş spektrumlu ilaç kullanılmasında fayda vardır.

Çim alandaki hor sarı leke hastalık mıdır?

Bazı durumlarda kedi köpek dışkısı, gübre dökülmesi, çim üzerine bırakılan naylon, paspas gibi malzemelerde sararmalara neden olabilir. Bu alanı düzenli sulayarak zaman içerisinde eski haline döndürebilirsiniz.

GENEL

Koyu gölge yerlerde çimin daha iyi yetişmesi için neler yapılmalıdır?

I. Alçak ağaç dalları budanmalıdır.

II. Yüzeyde olan ağaç kökleri çimlerin besin almasını engeller. Bu yüzden iyi bir gübreleme programı ve kökleri açıkta bırakmayacak şekilde toprak takviyesi yapılmalıdır.

III. Çoğu zaman çimler yine de zayıflamaya ve kaybolmaya devam edecektir. Bunun için ağaç altı ve koyu gölgelerde yıllık ara ekim yapılmalıdır,

IV. Gölge alanların daha sık gübreye ihtiyacı olacaktır.

V. Gölge alanlar daha uzun biçilmelidir.

VI. Gölgeye dayanıklı çim kullanılmalıdır.

Don olduğu zaman bahçede yürümek çime zarar verir mi?

Don olduğunda bahçede yürümek çime oldukça çok zarar verir. Don alanda yürüyerek donmuş yaprak hücrelerini oldurursunuz. Don ortadan kalktığında ayak izleriniz çim üzerinde siyah lekeler oluşturur.

Çimlenme ne zaman başlar?

Her çim cinsinin çimlenmesi birbirinden farklıdır.

Cins Gün Sıcaklık (C)
Lolium perenne 7-12 15-20
Fesıuca rubra 9-15 15-20
Festuca arundînacea 9-15 15-70
Poa pratensts 13-21 15-20
Agrastis tcnius 12-28 15-70

Çok sıcaktan sararan çimler ölmüş müdür? Sulama ile yeniden yeşerir mi?

Çok sıcak havalarda 3-5 gün susuz kalan çimlerde ciddi bir Sararma görülür. Toparlanması uzun sütse de düzenli sulama ile (sabah ve akşamüzeri) alan yeniden yeşertilebilir. Kök yapısı güçlü olan iyi tesis olmuş alanlar susuzluktan çok çabuk ölmez