Yonca SOVRANA (Medicago Sativa)

Yonca SOVRANA (Medicago Sativa)

Tip                                               : Kış aktif (dormansi: 6.5)
Dayanıklılık                             : 4 yıl ve daha fazla
Protein içeriği (K.M’de %) : %22.4
Ekim miktarı                           : – 2 ile 2,5 kg/ Dekar

AVANTAJLARI

  • Üstün randıman
    Çok yüksek verimliliğe sahiptir.
    Çok iyi şekilde alanı doldurur.
    Hızlı ve güçlü tekrar büyümesiyle kendini gösterir.
  • Dayanıklılık
    Bütün hastalıklara karşı ileri seviyede dayanıklılık gösterir.
    Ayrıca kuraklık koşullarına ve kuru alanlara dayanma konusunda başarılıdır.
  • Kalite Kraliçesi
    SOVRANA mükemmel hayvan yemi kalitesiyle rakiplerinden ayrılır. Çok yüksek yaprak/gövde orana ve yüksek protein içeriğine sahiptir. Sindirimi kolaydır.
    Yem kalitesi yüksektir. Büyükbaş ve Küçükbaş hayvanlar için mükemmel bir besin içeriğine sahiptir.

EKİM

  •  pH seviyesi 6.5’in üzerinde iyi drene edilmiş toprak gereklidir.
  • Daha iyi yerleşme için ideal olan baharda ekim yapmaktır.
  • Yaz aylarında bir önceki ürün hasat edildikten hemen sonra ekim yapılmalıdır.
  • Tohum temasını sağlamak için ince bir tohum yatağı hazırlanmalıdır.
  • Maksimum 0.5 ile 1 cm derinliğe ekim yapılmalıdır.
  • Ekim yaptıktan sonra silindir çekilmesi gereklidir.

GÜBRELEME

  • Kesin olarak toprağın pH seviyesini ve besin içeriğini bilmek için düzenli olarak toprak analizi yaptırılması  tavsiye edilir.
  • Yonca bitkisi bol fosfor ve az oranda potasyum ister.

HASAT

Silaj

Her biçimde yapılabilir. çiçek zamanı 1-2 gün kurutulur. %35 kuru maddeye gelince toplanır ve silaj yapılır. Taze yoncalar hasat edildiği için besin değeri optimum seviyededir.İlk biçimden silaj yapmak daha uygundur çünkü düşük şeker oranına sahiptir. Yonca silajını muhafaza etmek zordur. pH’yı düşük seviyede tutmak için şunlara dikkat edin.

  • Erken dönemde hasat edin (şeker oranı yüksekken).
  • Çabuk soldurun. Kuru madde en az %30 olsun.
  • 3-5 cm olacak şekilde parçalayın.
  • Toprak karışmamasına dikkat edin.
  • Silaja basın ve hemen sıkıştırıp kapatın, hava almadığından emin olun.

Faydaları

  • Erken dönemde bol besin oranı.
  • Yaprak kaybı yok.
  • Hava şartlarından etkilenmez.
  • Çabuk yapılır.
  • Tarlayı çabuk terk eder (toprak sıkışması olmaz).

Balya

Balya yapmak en çok kullanılan hasat yöntemlerinden birisidir. Mükemmel, yüksek kaliteli yemi saklamak ve üretim fazlasını muhafaza etmek için en iyi yöntemdir.2. ve 3. biçimlerde çiçeklenme döneminde hasat edilmelidir.Balya işlemi yapılırken şunlara dikkat ediniz.

  • Yonca balyalaması için optimum nem %45-60 aralığında olmalıdır.
  • Yaprak kaybını önlemek için soldurma aşamasına dikkat edin.
  • İklim şartlarına göre 2-5 gün soldurma işlemi yapılmalıdır.

Faydaları

  • Düşük operasyon maliyeti.
  • Hayvanlar tarafından iştahla tüketilen ve kolay sindirilebilen lifli yapı.
  • Yaprak kaybının az oluşu.
  • Hava şartlarından minimum seviyede etkilenir.
  • Tüketimi daha dolaydır.