Yonca Tohumu - DIANE

- Büyüme hızı sayesinde yüksek verim alınır ve kolay hasat edilir.
- Yüksek protein değeri içerir.
- Kuru ve yeşil otu her türlü hayvan için lezzetli ve besleyicidir.
- Otu vitaminlerce çok zengindir ve hayvanlar tarafından
  kolayca sindirilir.
- Kuraklığa dayanıklıdır.
- Yatmaya dayanıklıdır.
- İlkbahar aylarında çabuk yapılanır. Yaz aylarında hızla büyür.
 


YONCA   BALYASI



Balya yapmak en çok kullanılan hasat yöntemlerinden biridir. Yüksek kaliteli yemi saklamak ve stok fazlasını kullanmak için en iyi yöntemdir.

Faydaları:

  • Düşük işletme maliyeti
  • Hayvanlar tarafından iştahla tüketilen ve kolay sindirilebilen lifli yapı
  • 2'nci ve 3'üncü biçimlerde hasat edilen yonca, 4 - 5 gün kurutulduktan sonra, %85 kuru madde oranına ulaşınca balyalanır.


YONCA   BALYASI   PAKETLEME



Her biçimde yapılabilir. Çiçeklenme aşamasında, biçildikten sonra 2 - 4 gün kurutulur. %55 kuru madde oranına gelince paketlenir. Erken dönemde biçilip paketlendiği için besin değeri yüksektir.

Faydaları:
  • Yaprak kaybı az olur.
  • Çabuk yapılır.
  • Açık alanda bile muhafaza edilebilir.
  • Yedirmesi kolaydır.



YONCA  SİLAJI



Her biçimde yapılabilir. Çiçeklenme zamanı yapılan biçimden sonra 1 - 2 gün kurutulur. %35 kuru maddeye gelince toplanır ve silaj yapılır.

Taze yoncalar hasat edildiği için besin değeri en ideal seviyededir. Düşük şeker oranına sahip olduğu için yonca silajını muhafaza etmek zordur, bu sebeple saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

Ph seviyesini düşük tutmak için dikka edilmesi gerekenler;
  • Erken dönemde hasat edilmelidir.
  • Çabuk soldurulmalıdır. (Kuru madde en az %30 olmalıdır.)
  • 3-5 cm olacak şekilde parçalanmalıdır.
  • Toprak karışmamasına dikkat edilmelidir.
  • Siloya basılmalı ve hemen sıkıştırıp kapatılmalıdır. Hava almadığından emin olunmalıdır.
Faydaları;
  • Genç bitkiler hasat edildiği için enerji ve protein en yüksek seviyededir.
  • Yaprak kaybı yaşanmaz.
  • Hava şartlarından etkilenmez.
  • Çabuk yapılır.
  • Tarlayı çabuk terkeder. (Toprak sıkışması olmaz.)